SERÀ EL RECORD DELS JJ OO ?Pels a qui ens agrada l’esport lamentablement no ! Ni els seus resultats ni de les altres estrelles de l’esport amagaran la vergonya aliena que hem sentit durant els jocs.Te més sentit que mai que demani silenci. Ja que l’actitud i la gestió d’alguns esdeveniments està essent lamentable.
Sense fer una cerca exhaustiva es poden trobar molts articles en relació al tema, que en absolut és  anecdòtic  ni puntual.

6 tipos de abucheos. BBC 
El público de Rio. BBC 
Aficionados en Rio. La Vanguardia 


Al primer, fins i tot es classifiquen les escridassades, en 6 categories: diversió, contra els favorits, als russos, als polítics, de caire patriòtic i als jutges. Símptoma clar de fins a on ha arribat el despropòsit.

Em sembla exagerat, però posar-ho tot al mateix sac. Cada categoria mostra un tipus de, diguem-ne mala educació  (a algunes per les nostres terres hi estem abonats i/o acostumats ) sobretot a ulls de la BBC que n’és la font.
Considero tolerable esportivament tota expressió més o menys afortunada, de més o menys mal gust. 

Però en cap cas es pot admetre que l’ambient posi en risc als esportistes o condicioni el  resultat d’una prova, i això ha passat. Observo que s’estan carregant les tintes sobre els aficionats brasilers, i sense disculpar-los crec que s’ha d’assenyalar també a altres responsables: els jutges, els organitzadors, els gestors de l’esdeveniment. Tanta professionalitat, tanta repercussió i a l’hora de la veritat ningú pren cap determinació ( com en el cas del dopatge, pilotes fora que es mulli un altre ).

Aquests dos fragments posen el dit a la llaga:
"Los Juegos Olímpicos siempre fueron sinónimo de respeto internacional. Así que los abucheos de una multitud pueden ser una distracción y pueden perjudicar el rendimiento" de los deportistas, dijo el doctor Rhonda Cohen, psicólogo del deporte en la Universidad de Middlesex.

“Cabe mencionar algo poco habitual en este deporte, y es que destacó durante toda la competición la mala actitud de los espectadores brasileños, que abucheando a los gimnastas buscaron mediante el aumento de presión, el fallo de los visitantes para obtener la victoria. Los dos gimnastas locales dieron coba a la afición con una actitud sobre-dramática, pareciendo un espectáculo en vez de una competición de Gimnasia Artística, un deporte respetuoso y disciplinado en unos Juegos que desde su inicio han sido símbolo de fair play y hermandad entre naciones.”

I aquestes dues imatges mostren el que serà, ja per a sempre, la vergonya de Rio.

 

Es pot anar a favor de qui es vulgui, l’esport com a espectacle pot ser divertit, es pot criticar als suposats tramposos, es pot utilitzar l’escenari esportiu com a altaveu d’opinions i ideologies ( les banderes de fet ho fan a cada moment ) i un pot defensar i donar suport als seus. 

Això si amb respecte pel desenvolupament de l’activitat esportiva, es a dir abans o després.
Ara be senyors del COI i de les federacions respectives, quan s’influeix i s’altera de forma flagrant la competició, es a dir durant l'acció, cal ser a lloc i prendre decisions.
He trobat a faltar la paralització d’alguna competició o fins i tot en algun cas el desallotjament ( o la simple amenaça de desallotjament) d’alguna instal·lació ( o zona conflictiva ) en pro de que milions d’espectadors d’arreu del mon  no haguem de suportar la incontinència d’uns i la incompetència dels altres.
COM A EDUCADOR ESPORTIU: 
QUE DIFICIL SERÀ A PARTIR D’ARA TROBAR EXEMPLES DE FAIR PLAY I DE RESPECTE A L’ESPORT ESCOLAR O A L'EF ! 
QUAN ELS JJ OO ES MOSTREN D’AQUESTA MANERA.


Etiquetes de comentaris: ,