dimecres, 18 de maig de 2016

Festa + atletisme + adolescents = X ?Hi ha equacions més difícils que altres.  La que serveix de títol ho és especialment. Ja que inclou festes i adolescents en relació a esport i en concret a una pràctica ( el cross ) no especialment popular / atractiva.

        El marc del que pretenc explicar deu ser comú a moltes poblacions. 
Festes locals amb actes nocturns, amb dies festius i a nivell escolar amb horaris i activitats més relaxades ( jornades culturals en diem ). Modificació dels hàbits rutinaris ( fins a comprometre l’assistència als centres educatius )  i a Alcanar gran protagonisme dels bous de carrer, al voltant dels que gira tota activitat ( a les 12, a les 18 i fins i tot de nit ).

El que em motiva a escriure ha estat el sorprenent resultat d’aquesta equació fa uns dies. 
D’una convocatòria de poc més d’un centenar d’alumnes ( que participen al llarg del curs a activitats esportives ) van acudir en perfectes condicions a la cita i amb bona predisposició a la pràctica aproximadament el  75 %. Un veritable èxit !

Quines en són les claus:
  •   L’establiment de vincles entre activitats.  Si algú es fidelitza a una activitat és més fàcil ampliar el ventall a altres activitats i modalitats. 
  •  Adaptar l’activitat a l’entorn, en aquest cas festiu. Primant la participació per damunt de cap altra consideració: rendiment, resultat o marca, que sempre resulta excloent. 
  •  Possibilitat d’oferir associat a la pràctica algun incentiu, a ser possible esportiu. En aquest cas gràcies al PCEE ( samarreta ) i gràcies al ajuntament ( val de pràctica esportiva al complex municipal ). 
  •  Tot i que les activitats ha de ser dirigides i adreçades a grups determinats, deixar la porta oberta a la participació voluntària ( el marc ho permet ), no fa més que augmentar la participació per l’efecte socialitzador que te en aquest cas l’activitat física.
No se si és una clau, però fer la prova, dur a terme la proposta per arriscada que sembli a vegades és la millor opció. En aquest cas ho ha estat. Per això em ve de gust destacar-ho.
Més encara quan, jo el primer, sovint acusem als nostres alumnes de passotes, desinteressats i poc implicats en condicions normals. Ves per on en plenes festes han donat una bona mostra de participació, compromís i implicació.

 

La millor imatge que pot il·lustrar l’entrada és la foto de grup de tots els participants de l'Institut. Si us interessen els detalls de l’activitat aquest enllaç us aporta més informació.